Woerden – Defensie Eiland

In 2008 heeft ontwikkelcombinatie De Wasserij, bestaande uit VORM en Blauwhoed, de prijsvraag gewonnen van de herontwikkeling van het voormalige Defensie-eiland in Woerden. Voorheen werd deze locatie gebruikt door Defensie als werkplaats en chemische wasserij. 

Het plan omvat ongeveer 230 woningen in verschillende types en prijsklassen. Er komen appartementen, herenhuizen en stadswoningen. Daarbij is op het eiland ruimte voor horeca en cultuur, die deels worden ondergebracht in de monumentale gebouwen.

Het eiland wordt in drie fasen gerealiseerd. De eerste fase beslaat het noordelijke deel van het eiland. De langgerektheid van het eiland brengt met zich mee dat we fase 1 volledig af kunnen ronden, voordat we starten met de tweede fase. Fase 1 bestaat uit 25 koopappartementen, 44 koopwoningen in diverse typen en een appartementengebouw voor GroenWest. Het appartementengebouw op de kop van het eiland heeft een robuust karakter, dat past bij het utilitaire verleden van Defensie-eiland. De 20 stadswoningen aan de oostelijke oever hebben een industriële uitstraling.

Aan de westoever van het eiland, tegenover de Oostdam, liggen 24 statige herenhuizen. Deze hebben een meer ‘lieflijke’ architectuurstijl die geïnspireerd is op de architectuur van het Kasteel en de Oostdam.

VOCON heeft voor dit plan het schetsontwerp tot aan de realisatie uitgewerkt, berekend en gemodelleerd.

Specificaties

Woerden
Constructie ontwerp + volledige uitwerking
2015

Foto's